Sastojci:

300 g kornfleksa,

500 g kukuruznih zrna,

10 kašika brašna,

3 kašike šećera,

1 kašičica soli,

2,5 dl mlijeka,

2 jaja,

50 g putera,

1/2 litra suncokretovog ulja.

Priprema:

  1. U duboku tavu ili šerpu sipajte ulje, stavite na ringlu i uključite na maksimalnu temperaturu da se zagrije. Za to vrijeme stavite kukuruzna zrna da se kuhaju dok ne omekšaju, a u većoj posudi pomiješajte kornfleks, brašno, šećer i so.
  2. U drugoj, manjoj posudi kratko umutite jaja i dodajte mlijeko pa sve dobro promiješajte i sjedinite sa sadržajem u većoj posudi. Mutite mikserom 2-3 minute, zatim dodajte otopljeni puter, kuhana zrna kukuruza i mutite još oko 5 minuta.
  3. Kada ulje bude vrelo, kašikom vadite smjesu (svaka kašika je jedan uštipak) i polako spuštajte u tavu, odnosno šerpu. Pržite svaki uštipak 3 minute dok ne dobije zlatnu nijansu i povremeno ga okrećite. Čim ih izvadite iz tave, stavljajte ih na salvete ili papirne ubruse da se ocijede od ulja. Služite dok je toplo, a kao prilog servirajte med ili džem.