Zbog posebnog okusa, ali i mirisa tokom kuhanja karfiol mnogi zaobilaze u širokom luku, sve dok ga ne probaju zapečenog u pećnici s dva sastojka koji ovo klasično povrće pretvaraju u savršenu poslasticu. 

Karfiol je dobar izbor namirnice tokom zime jer nemamo prevelik izbor. Obiluje vitaminom C, niskokalorična je, ali i puna vlakana. Poput ostalog povrća iz porodice kupusnjača, bogat je antioksidanatima, i pomaže u jačanju imuniteta jer povećava sposobnost jetre da izbaci toksine iz tijela. Ako ste među onima koji ga izbjegavaju zbog okusa i mirisa, probajte ga zapeći u pećnici uz prezlu i naribani parmezan. Prezla će karfiolu dati posebnu hrskavost, a rastopljeni parmezan bogatiji okus.

Sastojci:

1 glavica karfiola

četvrtina šoljice maslinovog ulja

so

pola šoljice prezle

pola šoljice naribanog parmezana

Priprema:

1. Pećnicu je potrebno zagrijati na 220 stepeni.

2. Karfiol očistite od listova, dobro operite i zatim oštrim nožem narežite na kriške i ne brinite što se lome na komadiće. Razmjestite karfiol na papir za pečenje i prelijte s oko tri velike kašike maslinovog ulja te malo zasolite i pobiberite.

3. Zapecite na 15 minuta u pećnici.

4. Nakon petnaestak minuta izvadite karfiol i premažite prezlom umočenom u malo maslinovog ulja. 5. Nakon toga vratite u pećnicu na još jedno deset do petnaest minuta dok ne dobiju lijepu zapečenu boju i minut do dva prije kraja pospite parmezanom.