Ušećereni prženi bademi sa začinima su sjajna slatka poslastica i egzotična grickalica koja se odlično slaže sa likerima, konjakom i slatkim dezertnim vinima. Jeste kalorična namirnica, ali ima pun i lijep okus koji brzo zasiti, pa se ne jede previše.
Sastojci:
1 šoljica badema
1 šoljica šećera
1 šoljica vode
1/2 kašičice cimeta ili štapić vanile
Priprema:
1. Bademe, šećer i vodu stavite u posudu i zagrijte uz povremeno miješanje, na najjačoj vatri.
2. Kada šećer provri, mora se neprestano miješati sve dok voda ne ispari i šećer se kristalizira i pobijeli. Na taj način će se šećer ravnomjerno zalijepiti na sve bademe.
3. Prije nego što ispari sva voda i smjesa postane jako suha, dodajte pola kašičice cimeta ili narendajte trećinu štapića vanile, izmiješajte i skinite s vatre. Zatim odmah prebacite u drugu posudu da se bademi ne bi stvrdnuli i zalijepili.
4. Ovakav badem možete i samljeti i koristiti u nekim finim desertima ili posuti njime kolače.