Ušećereni prženi bademi sa začinima su sjajna slatka poslastica i egzotična grickalica koja se odlično slaže sa likerima, konjakom i slatkim dezertnim vinima. Jeste kalorična namirnica, ali ima pun i lijep okus koji brzo zasiti, pa se ne jede previše.

Sastojci:

1 šoljica badema

1 šoljica šećera

1 šoljica vode

1/2 kašičice cimeta ili štapić vanile

Priprema:

1. Bademe, šećer i vodu stavite u posudu i zagrijte uz povremeno miješanje, na najjačoj vatri.

2. Kada šećer provri, mora se neprestano miješati sve dok voda ne ispari i šećer se kristalizira i pobijeli.  Na taj način će se šećer ravnomjerno zalijepiti na sve bademe.

3. Prije nego što ispari sva voda i smjesa postane jako suha, dodajte pola kašičice cimeta ili narendajte trećinu štapića vanile, izmiješajte i skinite s vatre. Zatim odmah prebacite u drugu posudu da se bademi ne bi stvrdnuli i zalijepili.

4. Ovakav badem možete i samljeti i koristiti u nekim finim desertima ili posuti njime kolače.