Ne morate ići na Tajland da biste probali njihove specijalitete. Predlažemo da sami pripremite ovu egotičnu kombinaciju neodoljivih okusa u svom domu.

Sastojci:

jedan veći krak korijena svježeg đumbira

jedna limeta

tri-četiri čehna bijelog luka

ljuta papričica

kašikica ulja od kokosa

150 ml (pola konzerve kokosovog mlijeka)

voda

instant povrtna kocka (možete staviti običnu kocku i malo začinskog bilja)

soli i bibera po želji

jedan struk mladog luka za ukrašavanje (zeleni repovi)

Priprema:

1. Sipajte kašikicu ulja u posudu, narendajte đumbir, narendajte koricu limete, ljutu papričicu, pustite da se mirisi počnu širiti, a onda dodajte sitno isjeckan bijeli luk.

2. Nemojte dozvoliti da se luk prepeče, već brzo dodajte pola konzerve kokosovog mlijeka. Nešto prije vrenja kokosovog mlijeka, sipajte vode, tako da ukupna masa daje barem 4-5 porcija supe. Kada supa prokuha, dodajte instant povrtnu kocku za supu, so, biber, začine po ukusu.

3. Prije služenja možete ubaciti kockice integralnog suhog hljeba, to će povećati kalorijsku vrijednost.

Savjet biše:

Ako nemate kokosovo mlijeko ili ne nalazite instant ovog mlijeka u prahu, probajte ovaj trik. Veče prije pripreme prelijte 100 gr kokosovog brašna sa 200 ml vrelog obranog mlijeka. Kad se ohladi, stavite u frižider i ostavite preko noći.  Sutradan u supu, kroz cjediljku naspite tečnost i dobit ćete izvrsno kokosovo mlijeko.