Sastojci za nadjev:

500g mljevene junetine,

2 glavice crvenog luka,

1 crvena paprika roga,

100 g suhog mesa,

1 kašika koncentrata paradajza,

8 crnih maslina,

1 tvrdo kuhano jaje,

50 g suhih crnih grožđica,

so, biber,

smeđi šećer,

timjan,

tabasco umak ili chili papričica,

1 jaje za premaz.

Tijesto:

3 šolje oštrog brašna,

1 šolje glatkog brašna,

4 kašike maslinovog ulja,

1 kašičica soli.

Priprema:

  1. Isjeckajte suho meso i luk pa ih popržite na laganoj vatri dok luk ne postane proziran, a meso lagano hrskavo. Dodajte papriku isjeckanu na kockice, zatim meso. Skinite s plamena i dodajte koncentrat paradajza, suhe grožđice koje ste prethodno potopili u toploj vodi dok nisu omekšale, sjeckane masline i izgnječeno tvrdo kuhano jaje.
  2. Dodajte so i biber, prstohvat timijana i malo smeđeg šećera. Promiješajte i kapnite nekoliko kapi tabasco umaka ili dodajte mljevenu chili papričicu. Kuhajte otklopljeno oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi.
  3. Napravite tijesto za empanade od brašna, maslinovog ulja, soli i vode. Rastanjite tijesto do 4 mm pa pomoću tanjirića napravite 6 krugova. Rastegnite ih tako da dobiju elipsasti oblik. Napunite svaki pripremljenim nadjevom, preklopite, a rubove pritisnite viljuškom. Imajte na umu da nadjev treba biti hladan kako se tijesto ne bi raspalo.
  4. Maslinovim uljem premažite pleh, na njega posložite empanade i premažite ih razmućenim jajetom. Pecite u rerni na 230 stepeni oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Poslužite toplo ili hladno uz umak prema želji.