Sastojci za nadjev:
500g mljevene junetine,
2 glavice crvenog luka,
1 crvena paprika roga,
100 g suhog mesa,
1 kašika koncentrata paradajza,
8 crnih maslina,
1 tvrdo kuhano jaje,
50 g suhih crnih grožđica,
so, biber,
smeđi šećer,
timjan,
tabasco umak ili chili papričica,
1 jaje za premaz.
Tijesto:
3 šolje oštrog brašna,
1 šolje glatkog brašna,
4 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica soli.
Priprema:
- Isjeckajte suho meso i luk pa ih popržite na laganoj vatri dok luk ne postane proziran, a meso lagano hrskavo. Dodajte papriku isjeckanu na kockice, zatim meso. Skinite s plamena i dodajte koncentrat paradajza, suhe grožđice koje ste prethodno potopili u toploj vodi dok nisu omekšale, sjeckane masline i izgnječeno tvrdo kuhano jaje.
- Dodajte so i biber, prstohvat timijana i malo smeđeg šećera. Promiješajte i kapnite nekoliko kapi tabasco umaka ili dodajte mljevenu chili papričicu. Kuhajte otklopljeno oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi.
- Napravite tijesto za empanade od brašna, maslinovog ulja, soli i vode. Rastanjite tijesto do 4 mm pa pomoću tanjirića napravite 6 krugova. Rastegnite ih tako da dobiju elipsasti oblik. Napunite svaki pripremljenim nadjevom, preklopite, a rubove pritisnite viljuškom. Imajte na umu da nadjev treba biti hladan kako se tijesto ne bi raspalo.
- Maslinovim uljem premažite pleh, na njega posložite empanade i premažite ih razmućenim jajetom. Pecite u rerni na 230 stepeni oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Poslužite toplo ili hladno uz umak prema želji.