Ovaj jednostavni falafel fantastičnog je okusa. Hrskav izvana i mekan iznutra, ima mnoštvo proteina i vlakana.
Sastojci za 4 falafel pljeskavice:
100 g suhog slanutka, namočenog u vodi 24 sata
manji luk
1-3 čehna bijelog luka
malo soli
grančica svježeg peršuna
biber po želji
1 kašika brašna, samo ako vam se čini da je smjesa jako sipka ili mokra
Dodaci za burger:
pecivo po želji, umaci i salata po izboru
Priprema:
- Slanutak koji se namakao 24 sata ocijedite i sameljite u multipraktiku zajedno sa ostalim sastojcima. Smjesa treba biti prilično sitno mljevena, kad je stisnete u šaci oblikovati se u kuglu, ali još uvijek malo sipka na rubovima. Takva će smjesa pri pečenju u tavi biti krasno hrskava izvana i sočna iznutra.
- Od četvrtine smjese možete ispeći pljeskavicu veličine za u kajzericu, ali ako falafel želite poslužiti u salati ili u manjim komadima umotan u tortilju možete napraviti i više manjih pljeskavica.
- Za pečenje: u neljepljivoj tavi na srednjoj vatri ugrijte malo ulja. Vlažnim rukama oblikujte pljeskavice, spljoštite ih i nježno spustite u tavu. S lopaticom za pečenje poravnajte rubove i pritisnite pljeskavicu da se stanji i poravna i pecite nekoliko minuta.
- U međuvremenu pripremite dodatke: prerežite pecivo i tostirajte ga po želji, izvadite umake i narežite odabranu salatu.