Filete oslića možete pohovati na uobičajen način. Fileti i kuhana cijela riba preporučljiva je hrana za dijete i posebne oblike prehrane. Čak i oni koji baš ne vole rubu, oslić mogu „podnijeti“. Isprobajte zato ovaj ukusan i zanimljiv recept, sigurno će vam se svidjeti.
Sastojci:
4 x 150 g fileta od oslića
malo soli
šoljica polubijelog brašna
šoljica hladne vode
šoljica kukuruznih pahuljica
1/2 šoljice badema
1,5 dl suncokretovog ulja za prženje
Priprema:
- Filete operite i svaki posolite prstohvatom soli.
- Pomiješajte brašno i hladnu vodu tako da dobijete glatku smjesu.
- Kukuruzne pahuljice usitnite u mužaru, a bademe sitno nasjeckajte.
- Svaki filet uronite u smjesu brašna i vode, a zatim stavite u suhu smjesu kukuruznih pahuljica i badema.
- Zagrijte ulje u tavi i pripremljene filete pržite na srednje jakom plamenu s obje strane dok ne poprime smeđu boju.
- Pohovane filete ocijedite na papirnom ubrusu.