Tijesto:

500 g bijelog brašna,

kockica svježeg kvasca (ili kesica suhog),

350 ml vode,

2 kašičice šećera,

kašičica soli,

4 kašike maslinovog ulja.

Fil:

4 čehna bijelog luka,

glavica luka,

suhi ruzmarin,

5 kašika maslinovog ulja,

krupna morska so,

10 crnih maslina bez košpica.

Priprema:

  1. Pola čaše od pripremljene vode zagrijati pa u nju staviti kvasac.
  2. U posudu za miješenje sipati brašno, dodati šećer, so, kvasac, ostatak vode i ulje. Umijesiti tijesto i ostaviti ga da naraste oko 45 minuta na toplom.
  3. Na pleh staviti papir za pečenje. Sipati tijesto na pleh, namašćenim rukama ga razvući i ostaviti da raste još 20 minuta.
  4. Za to vrijeme nasjeckati masline i isjeći luk na kriške. Izgnječiti bijeli luk, dodati ga u posudicu s maslinovim uljem. Dodati i ruzmarin.
  5. U tijesto utisnuti masline i luk, a onda sve premazati smjesom od ulja, bijelog luka i ruzmarina. Poprskati krupnom morskom solju. Staviti u zagrijanu rernu i peći oko 20 minuta na 210 stepeni.