Foccacia je italijanska vrsta pogače od brašna, soli, kvasca i maslinovog ulja koja savršeno nadopunjuje trpezu, a obično se poslužuje uz vino i hladne plate

Sastojci:

400 g glatkog brašna

100 g oštrog brašna

1,5 kašičica soli

3 kašike maslinovog ulja

1 vrećica suhog kvasca

150 ml mlake vode

paradajz

bosiljak

krupna so

Priprema:

  1. U posudu prosijati brašna, dodati kvasac razmućen u mlakoj vodi, sol i ulje. Zamijesiti tijesto i ostaviti da se diže pokriveno folijom.
  2. Pripremljeni pleh za pečenje lagano namazati uljem i posuti palentom.
  3. Tijesto razvući prstima pa prebaciti u pleh.
  4. Paradajze odrežite na polovine ili četvrtine ovisno o veličini, svaki komad umotajte u list bosiljka pa utisnite u foccaciu. Ostavite još 30 minuta da se diže.
  5. Pospite krupnom soli i pecite na oko 180 do 200 stepeni oko dvadesetak minuta.