Autentični francuski baget se priprema od veoma elastičnog tijesta koje ima visok sadržaj vode, sa dužim periodima odmaranja tokom procesa izrade. Korica bageta treba da je tanka, staklasta i izuzetno hrskava, a sredina mekana i porozna.
Sastojci za “starter”:
pola kašičice suhog kvasca
pola šolje vode sobne temperature
1 šolja brašna
Sastojci za baget:
1 šolja mlake vode
1 kašičica suhog kvasca
pola kilograma brašna + brašna za posipanje
1 kašičica soli
Priprema:
- Zamijesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sati. Dobit ćete tijesto koje je puno mjehurića.
- U posebnu zdjelu zamijesite sastojke za baget. Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i tijesto starter i premijesite. Ostavite tijesto na toplom i prekrijte ga. Nakon sat premijesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premijesite.
- Tijesto stavite na pult, pobrašnite ga i raspodijelite na 3 jednake loptice.
- Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u baget.
- Na pleh stavite papir za pečenje, premijestite bagete, zasijecite ih nekoliko puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.
- Pecite dok ne porumene na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.