Ranije je “Panj kolač“ bio vrlo cijenjena slastica, a pripremala se uglavnom za rođendane, svadbe i slične svečanosti. Ovaj praznični francuski desert ima oblik koji podsjeća na drvo, a osvojio je i naše trpeze.
Sastojci za tijesto:
60 g kakaa
60 ml vruće vode
vanilin šećer
30 g maslaca sobne temperature
140 g šećera
7 jaja
pola kašičice praška za pecivo
Za kremu:
200 ml vrhnja za šlag
150 mascarponea
2 velike kašike šećera u prahu
1 mahuna vanilije
Za glazuru
150 g čokolade
50 g maslaca
1 kašika meda
Priprema:
1. Zagrijete pećnicu na 170 stepeni. Na veliki lim za pečenje stavite papir za pečenje i lagano ga namastite maslacem.
2. U manjoj zdjeli izmiješajte kakao, vruću vodu i maslac. Razdvojite žumanca i bjelanca u dvije zdjele. 3. Žumanca umutite s polovinom šećera i vanilin šećerom. Kad smjesa postane kremasta i blijedožuta, dodajte joj smjesu s kakaom i dobro izmiješajte. U posebnoj zdjeli istucite bjelanca, a kad se počnu formirati mekani vrhovi, dodajte im preostali šećer pa tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.
4. Trećinu bjelanaca dodajte u smjesu s jajima i kakaom te lagano promiješajte silikonskom špatulom. Dodajte i ostatak nježno miješajući da se ne stvore mjehurići zraka. Dobivenu smjesu istresite na pripremljeni lim i zaravnajte te stavite peći na 170 stepeni oko 15 – 18 minuta.
5. Tijesto izvadite da se ohladi i prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom.
6. Za glazuru rastopite čokoladu, maslac i med na pari i ostavite da se ohladi.
7. Istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu te mu dodajte vaniliju i mascarpone i na kraju izmiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu.
8. Ohlađeno tijesto ravnomjerno premažite smjesom mascarponea i vrhnja pa zarolajte pomažući se pritom papirom za pečenje koji ćete polako uklanjati kako budete rolali.
Kad zarolate kolač do kraja, stavite ga u frižider na pola sata da se krema stisne. Nakon toga ga prelijte mlakom (ne smije biti vruća, jer će se krema rastopiti) glazurom i po želji ukrasite te stavite u frižider.
9. Izvadite kolač iz frižidera barem 15 minuta prije posluživanja.