Lagani prozračni profiteroli s ukusnom kremom od vanilije i preliveni čokoladom poslastica su francuske kuhinje. Njihova priprema je vrlo jednostavna, a podsjećaju na omiljeni kolač iz našeg djetinjstva, princes krofne.
Sastojci za tijesto:
250 ml vode
125 g maslaca
2 kašike šećera
150 g brašna (oštrog)
4 jaja
prstohvat soli
Priprema:
- U lonac ulijte vodu, potom dodajte šećer, so i maslac te pustite da prokuha. U smjesu zatim dodajte brašno i miješajte kratko na vatri kako bi se brašno skuhalo.
- Maknite tijesto s vatre i ostavite da se ohladi. U ohlađeno tijesto ubacite jedno po jedno jaje i miješajte mikserom dok ne dobijete povezanu smjesu.
- Pećnicu zagrijte na 190 stepeni, a na lim stavite papir za pečenje. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu te ga špricom nanesite na papir, pazeći na razmak da se ne bi dodirivalo tokom pečenja.
- Pecite oko 20 minuta te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Sastojci za kremu:
500 ml mlijeka
pola mahune vanilije
4 žumanca
150 g šećera
50 g gustina
vrhnje za šlag
Priprema:
- U mlijeko ubacite sastrugane sjemenke vanilije i dodajte praznu mahunu te prokuhajte. Kad mlijeko prokuha, izvadite mahunu.
- U međuvremenu umutite žumanca sa šećerom i dodajte gustin te dobro izmiješajte. U smjesu ulijte malo mlijeka i dobro izmiješajte da nestanu grudice te dodajte ostatak mlijeka. Smjesu dobro izmiješajte i vratite u lonac u kojem se kuhalo mlijeko te miješate na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
- Prebacite kremu u drugu posudu i prekrijte plastičnom folijom da se ne uhvati korica te ostavite da se ohladi.
- U ohlađenu kremu dodajte istučeno slatko vrhnje.
- Ohlađene profiterole napunite pripremljenom kremom pomoću slastičarske vrećice s nastavkom za punjenje.
Čokoladni preljev:
100 g tamne čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Slatko vrhnje zagrijte, zatim dodajte čokoladu te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu kojom ćete preliti profiterole.