Fritata je jelo porijeklom iz Italije. Ovdje se kombinira povrće sa jajima na način koji podsjeća na klasičan omlet, ali se jelo obavezno zapeče u rerni. Možete koristiti razno svježe povrće, ali i zaleđeno. Pored jaja i povrća, jelu po želji možete dodati i neku vrstu sira, mesa i začina. Obično se fritata služi za doručak.

Sastojci:

nekoliko cvjetića brokule

1 veća crvena paprika

5 jaja

so (morska ili himalajska)

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju prodinstati sjeckanu papriku i cvjetiće brokule, dodati umućena jaja i zapeći u rerni. Kada je gotovo posuti parmezanom.
  2. Fritatu možete praviti od povrća po želji. Fritata je zgodan način da povrće koje obično ne jedete, a koje vam se našlo u frižideru potrošite. Ako imate mališane koji su izbirljivi, možda će promijeniti mišljenje o nekoj namirnici, naprimjer brokuli. Bilo kako bilo, napravit ćete zdrav i nutritivno vrijedan doručak.