Ketogena dijeta je način prehrane koji se temelji na unosu minimalnih količina ugljikohidrata i povećanom unosu masti. Ovo je bio najtraženiji zdravstveni pojam u 2017. godini prema Googleovim statistikama. Donosimo vam recept za odličan početak dana po pravilima ovog tipa prehrane.

Sastojci za fritatu s povrćem za 6 do 8 osoba:

450 miješanog zelenog povrća po želji (špinat, kelj, blitva, paprike)

2 kašike maslinovog ulja

150 grama sira mozzarella narezana na kocke

110 grama feta sira

100 grama mladog luka

12 jaja

so i biber prema želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stepeni.
  2. Premažite jednom kašikom maslinovog ulja vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći fritatu.
  3. U velikoj tavi te na niskoj temperaturi zagrijte drugu kašiku maslinovog ulja. Dodajte zeleno povrće i okrećite ga u tavi jednu do dvije minute dok ne uvene.
  4. Prebacite zeleno povrće u vatrostalnu posudu.