Sastojci za tijesto:

125 g pirovog brašna,

85 g hladnog maslaca,

1 kašika  šećera,

1/2 kašičice soli,

1 jaje.

Za nadjev:

7- 8 većih slatkih šljiva – očišćenih i izrezanih na kriške,

2 kašike šećera,

1 kašičica vanilin ekstrakta,

1/2 kašičice cimeta,

1 kašika mljevenih badema.

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješati brašno, šećer i so i promiješati. Dodati hladni maslac (prethodno izrezan na kockice) i raditi s prstima dok se ne dobije prhka smjesa i ostanu samo mali komadići maslaca. Dodati razmućeno jaje i miješati viljuškom dok se tijesto ne spoji. Ako je premekano, možete dodati 1-2 kašike brašna.
  2. Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na barem dva sata.
  3. Pripremite nadjev tako što ćete staviti šljive (očišćene i izrezane na kriške) u zdjelu, dodati šećer, vaniliju, cimet i mljevene bademe i izmiješati. Izvaditi tijesto iz frižidera. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Lagano pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto u disk.
  4. Premjestite razvaljano tijesto na pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Na sredinu stavite nadjev od šljiva i preklopite rubove tijesta. Premažite tijesto premazom od žumanca i vode. Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pustite da se malo ohladi prije serviranja.