Poznati okus palente i sira savršena su harmonija – idealno za brz porodični doručak, ali i kao gurmanska poslastica

Sastojci:

3 šoljice mlijeka (7,5 dl)

2 šoljice kukuruzne palente

1 šoljica naribanog sira (gruyere, gauda, podravac…)

1 šoljica zgnječenog sira ( dolcelatte, feta…)

5 dg putera

1-2 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)

kadulja

prstohvat soli

biber

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

2. Skuhajte palentu (u proključalo mlijeko dodajte so, sipajte palentu neprestano miješajući drvenom kuhačom dok se palenta ne zgusne).

3. Pola količine palente sipajte u nauljenu vatrostalnu zdjelu i poravnajte. Dodajte ribani i smrvljeni sir i ostatak palente.

4. Poravnajte pa dodajte zgnječeni sir.

5. Na vatri u tavici rastopite puter, dodajte nasjeckani bijeli luk i nasjeckanu svježu kadulju pa sve malo popržite i prelijte po palenti. Pobiberite svježim crnim biberom. Zapecite u pećnici 5 minuta.