Sastojci:

1 kg krompira narezanog na tanke kriške,

1 luk narezan na kolutiće,

80 g naribanog sira čedara,

125 ml mlijeka,

250 ml vrhnja za kuhanje,

so, biber,

maslac.

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh otopljenim maslacem.
  2. Stavite vrhnje, mlijeko i luk u tavu na srednje jaku temperaturu. Kuhajte od 3 do 4 minute ili dok skoro ne počne kipjeti. Maknite s vatre te posolite i pobiberite. Stavite na stranu na desetak minuta da se malo ohladi pa luk izvadite i preselite na tanjir.
  3. Stavite trećinu krompira na dno posude i pustite da se preklapaju. Prekrijte trećinom luka i trećinom sira. Ponovite postupak još dva puta.

 

  1. Prelijte mješavinom vrhnja i mlijeka. Pecite sat ili dok krompir ne postane mekan, a vrh hrskav i zlatan. Pričekajte desetak minuta prije serviranja da se malo ohladi.