Sastojci (6 porcija):
750 g filea svježeg lososa s kožom,
85 g šećera,
120 g soli,
8 kašika sitno sjeckanih listova svježeg kopra,
1 kašika izmrvljenog bibera u zrnu.
Za sos od senfa:
2 kašike blagog senfa,
1 kašika oštrog senfa,
2 kašike šećera,
1,5 kašika sirćeta,
so i mljeveni biber,
2 dl ulja,
1 kašika nasjeckanih svježih listića kopra.
Priprema lososa:
- Zarežite kožu lososa na nekoliko mjesta kako bi kroz nju marinada lakše prošla u meso. Pomiješajte so, šećer i biber pa pospite u plastičnu posudu s poklopcem ispod filea i po fileu, zajedno sa nasjeckanim listićima kopra. Dobro utrljajte. Na vrh filea stavite neki teret i ostavite ga da se tako marinira na sobnoj temperaturi 2-4 sata.
- Zatvorite posudu poklopcem i premjestite u frižider gdje treba ostati naredna dva dana. Za to vrijeme okrenite file 4-5 puta, tako da dio s kožom i bez kože podjednako vremena bude na dnu posude.
- Nakon dva dana izvadite file iz posude i isperite ga pod mlazom hladne vode. Narežite ga na što tanje odreske (bez kože). Poslužite odreske uz kuhani krompir ili na hljebu kao sendvič, začnite sosom od senfa i ukrasite listićima kopra.
- Priprema sosa od senfa: Pomiješajte senf, šećer i sirće pa začinite solju i biberom po ukusu. Nastavite miješati dok polako ulijevate ulje u tankom mlazu. Kada sos postane gust poput majoneze, umiješajte sjekcane listiće kopra, po vašem ukusu.