Iako se čini kompliciranim, flambiranje je zapravo dosta jednostavno. To je poseban kuharski postupak u kojem već pripremljena jela prelijemo žestokim, najčešće aromatičnim pićima s vrlo visokim postotkom alkohola i zapalimo. Tim načinom pripreme jelima se daje karakterističan miris i okus.
Sastojci:
30 g maslaca
80 g smeđeg šećera
kašičica cimeta
70 ml vode
4 banane
70 ml ruma
sladoled od vanilije
Priprema:
1. Maslac, šećer i cimet stavite u tavu. Zagrijavajte uz miješanje dok šećer ne dobije tamniju boju. Zalijte vodom i uz miješanje kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete umak željene gustoće.
2. Oguljene banane prerežite po dužini, stavite ih u pripremljeni umak i sve kratko prokuhajte.
3. U tavu ulijte rum i zapalite. Kad se plamen ugasi, banane su pripremljene. Na tanjir za posluživanje stavite dvije polovine banane, prelijte umakom i poslužite s kuglicom sladoleda.