Sastojci:
3 zrele banane,
200 g pšeničnog glatkog brašna,
100 ml mlijeka,
2-3 kašike meda,
3 kašike ulja,
2 jaja,
1 kašika chia sjemenki,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičca sode bikarbone,
prstohvat soli.
Priprema:
- U zdjelu stavite suhe sastojke; brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet, so i chia sjemenke pa dobro izmiješajte.
- Banane izgnječite vljuškom, dodajte jaja, ulje, med pa izmiksajte mikserom.
- U smjesu od banana i jaja dodajte mlijeko, a potom i suhe sastojke pa sve zajedno još jednom dobro izmiksajte.
- Kalup obložite papirom za pečenje pa istresite smjesu i ravnomjerno je rasporedite.
- Stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite između 55 i 60 minuta. Pred sam kraj pečenja provjerite čačkalicom je li gotov. Hljeb treba dobiti zlatno-smeđu boju.
- Kad je hljeb pečen, izvadite ga iz rerne, pustite da se ohladi 10 minuta pa ga potom izvadite iz kalupa i prebacite na rešetku. Pustite da se skroz ohladi.