Sastojci:

pola šoljice maslaca,

1 šoljica šećera,

2 jajeta,

1/3 šoljice kiselog mlijeka,

1 kašičica sode bikarbone,

1 kašičica soli,

1 šoljica zgnječenih zrelih banana,

1 šoljica brašna,

1 šoljica zobenih pahuljica.

Priprema:

  1. Zagrijati rernu na 180 stepeni.
  2. Pouljiti pleh za pečenje (10 x 20 cm).
  3. Staviti maslac, šećer, jaja, kiselo mlijeko, sodu bikarbonu, so, zgnječene banane i zobene pahuljice u posudu za miješanje. Dodavati brašno uz neprestano miješanje sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
  4. Peći 55 minuta ili probosti čačkalicom po sredini tijesta da vidite kada je pečeno.

Napomena: Hljeb je odličnog okusa, posebno ukoliko ga poslužujete toplog. Odličan je izvor prehrambenih vlakana, a osigurava i umjerenu količinu vitamina i minerala.