Sastojci:
pola šoljice maslaca,
1 šoljica šećera,
2 jajeta,
1/3 šoljice kiselog mlijeka,
1 kašičica sode bikarbone,
1 kašičica soli,
1 šoljica zgnječenih zrelih banana,
1 šoljica brašna,
1 šoljica zobenih pahuljica.
Priprema:
- Zagrijati rernu na 180 stepeni.
- Pouljiti pleh za pečenje (10 x 20 cm).
- Staviti maslac, šećer, jaja, kiselo mlijeko, sodu bikarbonu, so, zgnječene banane i zobene pahuljice u posudu za miješanje. Dodavati brašno uz neprestano miješanje sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Peći 55 minuta ili probosti čačkalicom po sredini tijesta da vidite kada je pečeno.
Napomena: Hljeb je odličnog okusa, posebno ukoliko ga poslužujete toplog. Odličan je izvor prehrambenih vlakana, a osigurava i umjerenu količinu vitamina i minerala.