Sastojci:
3,5 šolje brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica sode bikarbone,
1/2 kašičice soli,
4 kašičice cimeta,
1 kašičica mljevenog đumbira,
1/2 kašičice mljevenog pimenta,
3 jaja,
1 šolja meda,
1 šolja ulja,
2 kašike smeđeg šećera,
1 kašičica burbon vanilije,
1 šolja mlakog čaja,
zelenog ili crnog, može i kafe,
1/2 šolje svježeg soka od narandže,
1/4 šolje čokoladnog likera.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 170 – 180 stepeni. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet, đumbir, piment. U sredinu smjese dodati ulje, med, šećer, jaja, vaniliju, čaj ili kafu, sok i liker. Izmiksati na nižoj brzini da se sve spoji. Ova smjesa je dovoljna za dva kalupa za hljeb.
- Kalupe namazati maslacem pa “zalijepiti” papir za pečenje. Rasporediti smjesu i peći 45 do 55 minuta, provjeriti čačkalicom je li pečeno, ako ostane suha, kolač je gotov. Ovaj kolač idealan je uz mlijeko, kakao, čaj ili kafu.