Naučnici su nedavno otkrili da je hljeb umočen u maslinovo ulje fantastična poslastica za naše kardiovaskularno zdravlje. Dovoljne su samo četiri kašičice maslinovog ulja na dan, već će za šest sedmica umnogome poboljšati stanje srca i krvnih sudova

Sastojci:

700 gr brašna tip 850

1 BIO kvasac

1 kašičica smeđeg šećera

1 ravna kašičica soli

1 dl maslinovog ulja

6-7 dl tople vode

Priprema:

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke.
  2. U posebnoj posudi pomiješajte mlaku vodu i maslinovo ulje. Postepeno dodajte tekuće sastojke cijelo vrijeme miješajući mikserom za tijesto (isti mikser kao za šlag samo ima nastavke za tijesto). Miksajte 5 minuta. Zatim stavite na toplo da se diže tj. dok se ne udvostruči volumen. Pokrijte suhom krpom. Za 45 minuta ponovo premijesite.
  3. Izlijte u nauljene i pobrašnjene kalupe i stavite u rernu koju ste prethodno zagrijali na 50-60 stepeni i isključili. Pokrijte opet krpom. Neka se diže pola sata. Nakon pola sata uklonite krpu (da se tijesto ne bi zalijepilo za nju) i pustite još 10-ak minuta da se diže.
  4. Zagrijte rernu na na 200 stepeni i pecite hljeb 40-ak minuta dok ne porumeni. Pečeni hljeb odmah izvadite iz kalupa i zamotajte u krpu da se polako ohladi.
  5. Ovaj hljeb možete mijesiti i rukom. Tijesto je rijeđe pa je možda lakše mikserom. Može trajati i do 6 dana.