Ovo je španjolski tradicionalni recept za dvostruku termičku obradu krompira. Pečeni krompir odličan je prilog mesnim jelima ili onima od ribe, a uz odgovarajuću salatu može se pretvoriti i u glavno jelo kojem neće niko odoljeti.

Sastojci:

1,5 kg krompira

70 g svježeg peršuna

2 veća bijela luka

70 ml maslinovog ulja

2 kašike maslaca

1 manji limun

so i biber po želji

Priprema:

  1. Ogulite i očistite krompire, pa ih narežite na kocke jednake veličine. Stavite ih kuhati u veliki lonac s hladnom vodom.
  2. Dobro posolite vodu i na umjereno visokoj temperaturi pustite da prokuha. Kuhajte ih oko 20 do 25 minuta dok ne omekšaju.
  3. U maloj zdjeli pomiješajte nasjeckani peršun i bijeli luk.
  4. Ocijedite vodu od kuhanog krompira i dobro ih posušite.
  5. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte krompire te ih povremeno protresite. Krompire pecite oko pet minuta dok korica ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
  6. U krompire dodajte kombinaciju bijelog luka i peršuna, dobro promiješajte da se sljube okusi i pustite da aromatiziraju krompire jednu do dvije minute. Nakon toga dodajte maslac, posolite i pobiberite po želji.
  7. Kad su krompiri gotovi, preko njih naribajte koricu jednog manjeg limuna.