Punjeni i zapečeni krompiri sa šampinjonima i parmezanom ukusno su vegetarijansko jelo ili prilog mesnim jelima.

Sastojci:

6 krompira

2 kašike maslinovog ulja

6-8 šampinjona

80 grama parmezana

1 čajna kašičica bijelog luka u prahu

so i biber po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
  2. Krompire s korom dobro operite i pobrišite papirnatim ručnikom. Viljuškom izbockajte koru krompira pa ih sve namažite maslinovim uljem. Pecite krompir u pećnici oko 60 minuta.
  3. Kada je krompir ispečen pažljivo ga prepolovite dok je još topao. Viljuškom odstranite unutrašnjost krompira i prebacite u zdjelu.
  4. Krompir pomiješajte s nasjeckanim šampinjonima, začinima i s 50 grama naribanog parmezana. Smjesom napunite polovice krompira. Pecite još 20-ak minuta u pećnici dok šampinjoni omekšaju.
  5. Krompire posipajte s preostalim naribanim sirom i zapecite u pećnici još pet minuta dok se ne rastopi.