Tako meke da se teško zadržati na samo jednoj, buhtle od maka bit će još sočnije uz kompot od višanja 

Sastojci za buhtle s makom:

1 dl toplog mlijeka

1/2 svježeg kvasca

1 kašika šećera

malo brašna

Tijesto:

500 g brašna

100 g šećera

100 g otopljenog maslaca

2 dl toplog mlijeka

1 jaje

1 vanilin šećer

malo soli

cimet

Nadjev:

200 g mljevenog maka

100 g šećera

1 vanilin šećer

1,5 dl vrućeg mlijeka

Umak:

kompot od višanja

rum

+ maslac za premazivanje

Priprema:

1. U decilitar toplog mlijeka dodajte razmrvljeni kvasac, šećer i brašno pa ostavite na toplom.

2. U 2 decilitra toplog mlijeka dodajte jaje i promiješajte. 

3. Mak i šećer prelijte vrućim mlijekom i ostavite da se hladi.

4. Prosijte brašno pa dodajte obje vrste šećera, so, cimet, pripremljeni kvasac, mlijeko i rastopljeni maslac pa izmiješajte ili izmiksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude.

5. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči.

6. Razvaljajte tijesto i režite ga na kvadrate pa na svaki dodajte kašičicu nadjeva od maka.

7. Oblikujte loptice i dobro učvrstite rubove pa ostavite na toplom da se još malo dignu te premažite maslacem.

8. Stavite buhtle u pećnicu zagrijanu na 100 stepeni i pojačajte je na 150. Pecite ih oko pola sata.

9. Kompot od višanja zagrijte i dodajte ruma prema želji. Poslužite uz buhtle.