Pripremiti paštetu iz kućne radinosti i nije neki problem. Donosimo vege varijantu u kojem glavnu ulogu igraju šampinjoni, gljive kojih u trgovinama ima cijele godine.
Sastojci za 600 g paštete:
250 g šampinjona
40 g oraha
30 g bijelog vina
100 g krem sira
1 crveni luk
majčina dušica
so i biber
Za 12 bruscetta:
1 baguette
maslinovo ulje
Priprema:
1. Hljeb narezati na 12 kriški. Rasporediti ih na masni papir, poprskati maslinovim uljem i staviti na 2 do 3 minute u pećnicu zagrijanu na 240 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
2. Gljive očistiti i narezati na tanke kriške.
3. Crveni luk nasjeckati i dinstati 5 do 6 minuta na malo ulja. Dodati gljive, podliti bijelim vinom i pustiti da tekućina ispari. Posoliti, pobiberiti i na kraju dodati listiće majčine dušice.
4. Gljive dinstati desetak minuta. Ohladiti, a zatim ih pomiješati sa sirom i orasima. Sve sastojke umutiti štapnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Paštetom mazati bruscette i poslužiti.