Sastojci:

700 do 800 g višanja iz kompota ili slatka,

pakiranje kora za pitu,

4 jaja,

po čaša šećera, ulja, jogurta, griza,

kesica praška za pecivo.

Za preljev:

4 čaše vode,

2 čaše šećera,

kesica vanilin šećera.

Priprema:

  1. Višnje ostavite da se dobro ocijede. Pjenasto umutite jaja i šećer pa dodajte griz pomiješan s praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite dok se sastojci ne sjedine.
  2. Kore podijelite na 6 gomilica po 3 komada, a preostali dio ostavite. Prvu i drugu koru premažite filom, a po trećoj gusto poredajte višnje pa smotajte u rolat. Postupak ponavljajte sve dok ima kora, redajte u odgovarajući uljem podmazan pleh, praveći mali razmak između. Prije pečenja poprskajte pitu s malo ulja, stavite u rernu na 200 stepeni i pecite dok fino ne porumeni.
  3. Izvadite pitu da se ohladi, isijecite na komade pa prelijte vrućim sirupom.
  4. Za pripremu sirupa u šerpu stavite šećer s vanil šećerom, prelijte vodom i kuhajte dok ne provri, povremeno miješajući. Kuhajte desetak minuta vodeći računa da sirup ne bude gust i vrelo sipajte na pitu.