Pivo može povećati već ionako ogroman raspon okusa kulinarskih specijaliteta, bilo da nam je cilj postići slaganje ili neslaganje piva i hrane. Ono što mu nedostaje po pitanju tanina i kiselosti, dvije vrhunske vinske odlike, pivo nadoknađuje vlastitim kulinarskim kvalitetama
Sastojci:
1 kg janjetine
2 luka
200 ml piva
4 mrkve
grančica ruzmarina
4 listića svježe kadulje
50 ml maslinovog ulja
biber u prahu
so
začinsko bilje
Priprema:
- Janjetinu narežite na veće komade, natrljajte je s malo soli, začinskim biljem, biberom i propržite na ulju sa svih strana.
- Dodajte luk narezan na četvrtine, mrkvu narezanu na kolutiće, ruzmarin, kadulju i pivo.
- Janjetinu poklopite i nastavite dinstati na laganoj vatri da meso omekša. Tokom dinstanja meso povremeno podlijevajte vodom.
- Janjetinu pripremljenu na ovaj način poslužite uz pečeni krompir.