Sastojci:

700 g mljevene junetine,

2 luka,

45 g krušnih mrvica,

1 jaje,

1 bjelance,

60 ml mlijeka,

4 čehna bijelog luka,

4 kašike peršuna,

1,5 kašičica bibera,

1,5 kašičica soli,

maslinovo ulje,

800 g cherry paradajza,

800 ml pirea od paradajza,

četvrtina kašičice ljute paprike,

25 g parmezana,

60 ml crvenog vina,

2 kašičice šećera,

mozzarella,

svježi bosiljak,

kukuruzna peciva.

Priprema:

  1. Pripremite mesne okruglice tako što ćete u zdjeli pomiješati mljeveno meso, luk, bijeli luk, prezlu, jaja, biber, so, 2 kašike peršuna i mlijeko. Pažljivo rukama pomiješajte sastojke i oblikujte sitne okruglice.
  2. Stavite ih na pleh prekriven papirom za pečenje, prekrijte i stavite u frižider barem pola sata ili preko noći. Nakon što okruglice odstoje, stavite u lonac malo maslinovog ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte drugi luk i pržite ga nekoliko minuta, potom dodajte bijeli luk i pržite još minutu. Kada luk postane proziran, dodajte pire od paradajza i usitnjene cherry paradjze, vino, biber, so, šećer, peršun i papriku. Pustite da umak krčka 20 minuta uz često miješanje kako ne bi zagorio.
  3. U širokoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i pecite okruglice dok ne poprime smeđu boju. Uklonite ih iz tave i stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Kada sve okruglice budu gotove, ubacite ih u umak, dodajte parmezan, pažljivo pomiješajte i pustite da krčka oko 20 minuta uz često miješanje sve dok ne budu gotove.
  4. Razrežite peciva i na svaku stranu stavite kriške mozzarelle, dodajte tri-četiri okruglice te polijte umakom i posipajte malo parmezana. Zagrijte rernu, sendviče stavite na pleh prekriven papirom za pečenje i pecite pet minuta, odnosno dok sir ne počne poprimati smeđu boju na rubovima. Poslužite sa svježim bosiljkom.