Sastojci:

Janjeći but ili plećka (1,5-2,5 kg),

krompir.

 

Marinada:

 

100 ml maslinovog ulja,

svježe mljeveni biber,

majčina dušica,

ruzmarin,

bosiljak, kim.

 

Umak za premazivanje:

 

2 kašike maslinovog ulja,

3 čehna protisnutog bijelog luka,

sok i korica jednog limuna,

2 kašike meda,

pola vezice sitno sjeckanog peršunovog lišća.

 

Završni premaz:

 

2 kašike maslinovog ulja,

pola vezice sitno sjeckanog peršunovog lišća,

krupno mljeveni biber, so.

 

Priprema:

 

  1. Janjetinu po gornjoj strani plitko zarežite u rombove. Napravite marinadu od navedenih sastojaka. Protisnuti bijeli luk, začinsko bilje i začine, te biber u mužaru pretvorite u emulziju, pa njome dobro premažite meso i utrljajte u rezove. Ostavite nekoliko sati u marinadi.

 

  1. Rernu zagrijte na maksimum. Stavite but u otklopljenu posudu za pečenje pa u zagrijanoj rerni pecite 15-tak minuta da se napravi korica, a masnoća počne topiti. Zatim posudu pokrijte ili poklopite, smanjite temperaturu na 200 stepeni, pa pecite sat po kili mesa. Svakih 15-20 minuta meso premažite umakom za premazivanje, a po potrebi na dno ulijte malo vode.

 

  1. Pečeno meso izvadite, prelijte završnim preljevom i ostavite još 15-ak minuta da se svi začini i sokovi mesa prožmu.

 

  1. Na masnoći koja je ostala za to vrijeme ispecite krompire začinjene solju, bibierom i začinskim biljem.