Kapar, pikantan dodatak mediteranskim jelima, supama, sosovima i ukiseljenom povrću, nije baš često viđen na našoj trpezi.
Sastojci:
800 g pilećih prsa
2 kašike limunovog soka
pola kašičice bibera
1 kašičica soli
1 kašičica kopra
1 kašičica bijelog luka u prahu
2 kašika maslaca +
3 kašike maslaca
200 g vrhnje za kuhanje
2 kašike kapari
Priprema:
1. Pileća prsa prelijte limunovim sokom te začinite sa soli, buberom, bijelim lukom u prahu i koprom.
2. U većoj tavi otopite maslac i prepecite piletinu na srednjoj do jakoj vatri uz često okretanje do smeđe boje, oko 5 min.
3. Zatim smanjite jačinu vatre i pecite još 5-7 min dok meso bude potpuno pečeno. Premjestite na tanjir i pokrijte folijom da ostane toplo.
4. U istu tavu ulijte vrhnje za kuhanje i uz miješanje kuhajte oko 3 minute, a zatim umiješajte kapare i prokuhajte još 1-2 minute.
5. Umak prelijte preko pilećih prsa i servirajte.