Sastojci za tijesto:
250 g brašna,
60 g šećera,
malo soli,
150 g margarina ili maslaca,
1 jaje.
Krema:
150 g čokolade tamne,
140 g margarina ili maslaca,
4 kašike kakaa,
malo soli,
4 jaja,
150 g šećera,
3 kašike pavlake.
Priprema:
- U posudi pomiješati brašno, šećer, so, maslac i jaje. Sve umiješati kašikom dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Razvući u kalup 26 cm do ivice i staviti na 180 stepeni oko 15 minuta da se zapeče. Prije stavljanja tijesta u rernu tijesto nabockati viljuškom.
- Za kremu na pari otopiti margarin ili maslac, čokoladu i kakao. U drugu zdjelu mikserom izmiješati jaja i šećer te dodati pavlaku. U smjesu od jaja dodati otopljene sastojke i kratko izmiksati.
- Izvaditi tijesto iz rerne te staviti nadjev i smanjiti temperaturu na 150 stepeni i ostaviti da se peče oko 40 minuta.
- Pečeni kolač izvaditi i ohladiti na sobnoj temperaturi, pa nakon toga u frižideru.