Oslić je iznimno fleksibilna riba koja dozvoljava različite načine priprema, ali i oprašta mnoge greške.
Sastojci:
500 g oslić
60 g parmezana
2 kašike putera
2 kašika majoneze
1 kašike limunov sok
1 prstohvat bosiljkovog lista
1 prstohvata bibera
0.25 kašičica bijelog luka u prahu
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Lagano nauljite pleh za pečenje ili ga obložite aluminijskom folijom.
2. U manjoj zdjeli pomiješajte parmezan, puter, majonezu i limunov sok te dodajte bosiljak, biber i bijeli luk.
3. Filete oslića poslažite u jednom sloju na pripremljeni pleh i pecite u zagrijanoj rerni oko 10 minuta sa svake strane.
4. Izvadite pleh iz rerne i površinu fileta premažite s pripremljenom smjesom parmezana.
5. Vratite u rernu i pecite još 5-10 minuta, odnosno dok površina ne poprimi smeđu boju, a meso se može razdvojiti viljuškom.