Sastojci za biskvit:

100 g brašna,

30 g kakaa u prahu,

60 g šećera,

1 kašičica sode,

pola praška za pecivo,

60 ml ulja,

100 ml jogurta,

80 ml vruće vode,

naribana korica narandže,

1 jaje.

 

Karamel:

 

125 ml tečnog šlaga,

200 g šećera.

 

Preljev:

 

60 ml vruće vode,

1 kašičica instant kafe,

1/2 kašičice šećera.

 

Krema:

 

karamel,

350 ml biljnog tečnog šlaga.

 

Priprema:

 

  1. Za biskvit: Prosijte sve suhe sastojke. Napravite udubinu u sredini i dodajte sve mokre sastojke, osim vruće vode. Pomiješajte sastojke ručnom mutilicom i dodajte vruću vodu. Sjedinite u jednoličnu smjesu. Stavite u namaščen kalup prečnika 24 cm. Pecite na 170 stepeni 30 minuta. Pečen biskvit izvadite iz kalupa i stavite u frižider do slaganja torte.
  2. Za karamel: Otopite šećer. Kad šećer postane tekući maknite s vatre i dodajte tečni šlag. Vratite na vatru i mješajte dok se smjesa ne poveže. Ohladiti na mlako.
  3. Za kremu: U posebnoj posudi umutite tečni šlag. Dodajte postepeno u karamel. Sjedinite.
  4. Slaganje torte: Na stalak za serviranje stavite biskvit na suprotnu stranu od one na kojoj se pekao. Za preljev u vrućoj vodi razmutite šećer i kafu. Vruće prelijte po biskvitu. Premažite kremu po biskvitu. Za ravnije slojeve slažite tortu u obruču.
  5. Stavite na hlađenje, najbolje preko noći. Naribajte preko tamnu čokoladu.