Sastojci:
2 jaja,
110 g maslaca,
200 g šećera,
350 g brašna,
1/2 praška za pecivo,
1 vanilin šećer,
2-3 kašike narandžinog soka,
1 kašika ribane narandžine korice.
I još: 200 g šećera u prahu.
Priprema:
- Narandžu dobro oprati, nastrugati koricu i iscijediti sok.
- Miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom 2 minute. Dodati tada maslac sobne temperature i miksati. Uliti sok narandže i naribanu koricu, dodati prašak za pecivo i brašno pa sve dobro umiksati. Trebali biste dobiti mekano podatno tijesto.
- Pripremite tanjir s prosijanim šećerom u prahu i 2 velika pleha obložena papirom za pečenje na koje ćete slagati kuglice.
- Od pripremljenog tijesta uzimati manje količine, raditi kuglice, uvaljati ih sa svih strana u šećer u prahu pa ih slagati u pleh u većim razmacima. Keksi će se prilikom pečenja dosta raširiti pa pazite kako vam se ne bi slijepili. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 13-15 minuta.
- Pečene kekse ostavite da se ohlade na plehu jer su odmah po pečenju mekani. Stavite ih u kutije s poklopcem.