Sastojci: 

Bundeva od 2 kg sa širim dnom,

1,5 kg kelja,

1 šoljica riže,

300 g mljevenog mesa,

glavica luka,

čaša kisele pavlake,

2 jajeta,

500 g tvrdog punomasnog sira,

malo maslinovog ulja,

3 do 4 paradajza,

malo bosiljka,

kašika začina,

so, biber.

Priprema:

1. Obarite kelj u slanoj vodi, pa ga isijecite na trake i ocijedite. Rižu, također, skuhajte i ohladite, a mljeveno meso izdinstajte s lukom i začinite po ukusu. Sve pomiješajte i sjedinite sa snijegom od umućenih bjelanaca.

2. Isijecite sir na kriške. Pomiješajte pavlaku, žumanca, začin i sjeckani bosiljak.

3. Na dnu oprane i od sjemenki očišćene bundeve s odsječenim poklopcem poredajte sir, preko njega nanesite smjesu s keljom, rižom i mesom, pa opet sir i fil s keljom dok ima sastojaka, vodeći računa da kelj bude na vrhu. Na kraju sve zalijte pomiješanom pavlakom, jajima i začinima, a na vrhu musake rasporedite kriške paradajza i prelijte sa malo ulja.

3. Bundevu poklopite sopstvenim poklopcem i u odgovarajućoj posudi pecite u rerni 40 minuta na 200 stepeni. Ovako spremljena musaka ukusna je i hladna.