Sastojci:

 

Za tijesto:

 

1 kg brašna

1 kašičica soli

2 dl ulja

0,5 l mlijeka

50 g kvasca

2 kašičice šećera

 

Za fil:

250 g sira

2 jajeta

 

Za premazivanje:

1-2 žumanceta

malo mlijeka

malo ulja

 

Priprema:

 

  1. Izmrvite sir viljuškom, dodajte cijela jaja – jedno po jedno.

 

  1. Zagrijte mlijeko sa šećerom i dodajte kvasac, pa ostavite da nadođe.

 

  1. U prosijano brašno umiješajte so, dodajte mlako mlijeko sa nadošlim kvascem i ulje, pa zamijesite meko glatko tijesto. Ostavite tijesto prekriveno krpom da naraste.

 

  1. Naraslo tijesto podijelite na šest dijelova, svaki dio premijesite i oblikujte lopte.

 

5 Svaku loptu rastanjite oklagijom na 2-3 mm debljine, u obliku kruga, i sijecite ih na osam jednakih trokuta.

 

  1. Na vanjsklu stranu trokuta stavite fil od sira i jaja, krajeve priljubite preko fila da ne iscuri i urolajte kiflicu.

 

  1. Kiflice redajte u nepodmazan pleh ili na pek papir i ostavite ih da narastu oko jedan sat. Potom ih premažite žumancetom razmućenim s malo mlijeka i ulja.

 

  1. Pecite ih u zagrijanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni.