Tijesto:
120 g bijelog, pšeničnog brašna,
80 g ječmenog brašna,
1 kašičica soli,
1 kašičica suhe majčine dušice,
2-3 kašike hladne vode,
150 g hladnog margarina.
Fil:
300 g mladog graška,
2 dl kiselog vrhnja,
100 g punomasnog krem-sira,
1 kašičica suhe majčine dušice,
2 jaja,
2 kašike sjemenki suncokreta,
1 kašika kukuruznog brašna,
malko muškatnog oraščića,
so, biber.
Priprema:
- Izmiješati obje vrste brašna, so i majčinu dušicu. Dodati hladni margarin isječen na listiće i malo po malo vode da dobijete kompaktno tijesto. Uviti ga u plastičnu foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
- Kuhati mladi grašak dok ne omekša. Procijediti i ostaviti da se malo prohladi.
- Izmiješati krem-sir s majčinom dušicom. Dodati vrhnje i jaja i sve sjediniti. Zatim umiješati kašiku kukuruznog brašna da dobijete masu bez grudvica. Začiniti muškatnim oraščićem, solju i biberom.
- Uključiti rernu na 180 stepeni. Pripremiti okrugli pleh prečnika 26 cm.
- Razviti tijesto i prebaciti ga u pleh. Napraviti ivicu od 1 cm. Izbockati ga viljuškom.
- Na tijesto staviti grašak, a preko preliti masu od sira i jaja. Posuti sjemenkama suncokreta i peći oko 30 minuta.