Crème brûlée je definitivno jedan od boljih dezerta i naći ćete ga na jelovniku skoro svih restorana u Francuskoj. To je ukusna krema i hrskava korica od karameliziranog šećera. Odličan je izbor kad imate goste jer se može pripremiti dan prije i karamelizirati u zadnji čas.
Sastojci:
950 ml slatkog vrhnja
7 žumanaca
jaje
vanilin štapić
100 g šećera
Priprema:
- Stavite kuhati slatko vrhnje s vanilin štapićem tako da bude jako vruće, ali ne smije prokuhati.
- U zdjeli umutite jaje, žumanca i šećer, dok se sve ne sjedini. Polako dodajte vruće vrhnje u smjesu od jaja.
- Gotovu smjesu uspite u zdjelice za pečenje. Sve zdjelice stavite u veći pleh i pažljivo ulijte kipuću vodu do polovine zdjelica.
- Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni (sredina i dalje ostane ‘klimava’ kad se lagano protrese). Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider. Bilo bi dobro da se hladi najmanje dva sata.
- Kada se krema ohladi, posipajte ravnomjerno šećerom i karamelizirajte. Ostavite da minutu stoji na sobnoj temperaturi, sve dok se karamelizirani šećer ne stvrdne.