Sastojci za koru:
10 jaja,
200 g šećera,
50 g oraha,
60 g kakao praha,
1 kašika višnjevače.
Fil 1:
600 g očišćenih višanja,
200 g šećera,
3 kašike gustina.
Fil 2:
750 ml slatke pavlake, zaslađene po ukusu.
Priprema:
- Umutiti 9 žumanaca i jedno jaje sa 200 g šećera. U to dodati kakao i orahe. Posebno umutiti bjelanca, sve sjediniti kašikom, promiješati i dodati jednu kašiku višnjevače. Peći 20-tak minuta na 200-250 stepeni.
- Koru presjeći na tri dijela. Ostaviti da se ohladi. Očišćene višnje preliti šećerom da puste sok. Malo soka odvojiti u šolju i pomiješati s gustinom. Višnje staviti da provre, i u provrele dodati gustin i miješati dok se ne zgusne.
- Svaku koru preliti sa 3 kašike soka od višanja. Na prvu koru staviti cijeli fil od višanja. Na drugu i treću, kao i cijelu tortu nafilovati slatku pavlaku. Odozgo narendati 50 g čokolade.