Špinat je vrlo svestrana namirnica i sastojak brojnih jela, a podjednako se koristi svjež i zamrznut.
Sastojci:
400 g starog hljeba
200 g sitno isjeckanog špinata (može i smrznuti)
3 jaja
100 ml mlijeka
20 g maslaca
2 glavice crvenog luka
1 čehno bijelog luka
100 g žutog sira
1 povrtna kocka
prezla
so, biber
Priprema:
1. Hljeb narežite na kockice, stavite u zdjelu i posolite.
2. U zasebnoj zdjeli kratko umutite jaja, dodajte mlijeko, promiješajte, pa prelijte po kockicama hljeba. Rukom izmiješajte sastojke, malo utisnite i ostavite pola sata da se namaču.
3. U tavi na rastopljeni maslac dodajte sitno isjeckani luk, malo posolite i pržite na slaboj vatri dok ne omekša. Zatim dodajte protisnuti bijeli luk, ocijeđeni špinat, malo pobiberite, pa sve skupa dinstajte nekoliko minuta. Nakon toga maknite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
4. Ohlađeni špinat premjestite u posudu sa hljebom, sve skupa izmiješajte te rukama nježno umijesite tijesto. Ovako pripremljenu smjesu ostavite 15-ak minuta da odstoji.
5. Zatim vlažnim rukama oblikujte knedle, stavite ih u ključalu vodu u koju ste dodali povrtnu kocku i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta.
6. Gotove knedle ocijedite, složite u zdjelu za posluživanje i pospite naribanim sirom.