Sastojci:
3 banane,
375 g glatkog brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica sode bikarbone,
1/2 kašičice cimeta,
1/2 kašičice soli,
170 g maslaca sobne temperature,
200 g šećera,
100 g smeđeg šećera,
3 jaja,
2 kašičice ekstrakta vanilije,
360 ml mlaćenice.
Za kremu:
250 g mascarponea,
100 g šećera u prahu,
250 ml slatkog vrhnja.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite papirom za pečenje dno kalupa veličine 33×23 cm. Izmiksajte banane.
- U drugoj posudi prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so. Maslac miksajte dok ne postane pjenast, dodajte oba šećera, miksajte. Dodajte jaja, vaniliju. Miksajte.
- Dodajte mješavinu brašna zajedno s mlaćenicom. Mješavinom napunite kalup za pečenje, stavite u rernu i pecite otprilike pedeset minuta.
- Kad se ohladi, premažite kremom. Izmiksajte sir, šećer u prahu. Dodajte tučeno vrhnje.