Sastojci:

3 banane,

375 g glatkog brašna,

1 kašičica praška za pecivo,

1 kašičica sode bikarbone,

1/2 kašičice cimeta,

1/2 kašičice soli,

170 g maslaca sobne temperature,

200 g šećera,

100 g smeđeg šećera,

3 jaja,

2 kašičice ekstrakta vanilije,

360 ml mlaćenice.

Za kremu:

250 g mascarponea,

100 g šećera u prahu,

250 ml slatkog vrhnja.

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite papirom za pečenje dno kalupa veličine 33×23 cm. Izmiksajte banane.
  2. U drugoj posudi prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so. Maslac miksajte dok ne postane pjenast, dodajte oba šećera, miksajte. Dodajte jaja, vaniliju. Miksajte.
  3. Dodajte mješavinu brašna zajedno s mlaćenicom. Mješavinom napunite kalup za pečenje, stavite u rernu i pecite otprilike pedeset minuta.
  4. Kad se ohladi, premažite kremom. Izmiksajte sir, šećer u prahu. Dodajte tučeno vrhnje.