Sastojci:

350 g mrkve,

120 g oraha,

5 jaja,

1 kašičica praška za pecivo,

1/2 kašičice sode bikarbone,

250 g mljevenih badema,

220 g smeđeg šećera,

1 kašičica cimeta,

1/4 kašičice muškatnog oraščića u prahu,

1 kašičica đumbira.

Za kremu:

250 g krem sira,

50 g maslaca,

100 g šećera u prahu,

1/2 limete.

Priprema: 

  1. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Mrkvu samljeti u blenderu, a potom orahe.
  2. Razbiti jaja i dodati smeđi šećer pa mutiti sve dok se ne dobije pjena. U drugoj posudi pomiješati bademe sa praškom za pecivo, sodom, cimetom, muškatnim oraščićem i đumbirom pa sipati u posudu sa šećerom i jajima. U ovu smjesu dodati mrkvu i orahe.
  3. Tijesto staviti u podmazan pleh i peći 15-25 minuta. Kad je gotovo, ostaviti da se ohladi.
  4. Za kremu, pomiješati sir i maslac dok se ne dobije pjena, dodati šećer u prahu, sok od limete i koru.
  5. Isjeći tortu horizontalno. Premazati donju koru polovinom kreme, a zatim stavite drugu polovinu torte na vrh. Raspodijeliti preostalu kremu na torti.