Ovaj jednostavni kolač brzo je gotov, a voljet će ga svi – od najmanjih do najstarijih.

Sastojci:

200 g brašna

100 g maslaca

60 g šećera u prahu

naribana korica 1∕2 narandže

žumance

2 kašike vrhnja

Nadjev:

3 dl vode

3-4 jabuke

180 g šećera

kašičica cimeta

3 kašike kukuruznog brašna

2 jaja

Priprema:

  1. Prosijte brašno u zdjelu, dodajte rashlađeni maslac narezan na komadiće i utrljajte ga vrhovima prstiju u brašno, dok ne dobijete smjesu sličnu prezli. Dodajte šećer, sitno naribanu limunovu koricu, žumance i vrhnje. Zamotajte tijesto u foliju i stavite u frižider na pola sata.
  2. Četvrtasti kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto i njime obložite dno i stranice kalupa. Viljuškom izbodite tijesto i pecite oko 10 minuta na 180 stepeni.
  3. Izmiješajte kukuruzno brašno s malo vode. Stavite ostatak vode u lonac, dodajte oguljene komade jabuka, cimet, te smjesu od kukuruznog brašna.
  4. Miješajte na laganoj vatri dok ne prokuha, te kuhajte još minutu. Malo ohladite, umiješajte 5 kašika šećera i žumanca. Ulijte na pečeno tijesto u kalupu, te pecite još 10 minuta na 150 stepeni.
  5. Od bjelanaca istucite čvrsti snijeg, umiješajte postepeno ostatak šećera i glatki snijeg nanesite na kolač. Zapecite još 5 minuta dok snijeg ne dobije zlatno smeđu boju.