Sastojci za biskvit:

 

225 g ulja,

100 g nasjeckanih oraha,

225 g smeđeg šećera,

1 kašičica praška za pecivo,

prstohvat soli,

225 g glatkog brašna,

2 kašike instant espressa rastopljenog u 2 kašičice vruće vode,

4 jaja.

 

Za kremu:

 

2 jaja,

220 g šećera u prahu,

250 g maslaca,

70 g krem sira,

3 kašičice ekstrakta kafe,

2 kašičice instant espressa rastopljenog u 1 kašičici vruće vode.

 

Priprema:

 

  1. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Namastite lim za tortu. Za biskvit, prvo pomiješajte prašak za pecivo, so i brašno. Dodajte ulje, jaja, orahe, šećer i espresso. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u posudu za torte i pecite oko 60 minuta na 180 stepeni.

 

  1. Nakon što je biskvit pečen, ohladite ga. Dok se biskvit hladi, napravite glazuru. Jaja i šećer rastopite na pari. Miješajte sve vrijeme kako vam se jaja ne bi zgrušala, oko 5 minuta. Maknite s pare i ubacite maslac, krem sir, ekstrakt kafe i espresso.

 

  1. Glazuru ohladite oko dva sata, da očvrsne. Nakon što se biskvit ohladio, prepolovite ga po širini. Trećinu glazure rasporedite po donjem biskvitu. Na nju stavite drugi dio biskvita. Ostatak glazure rasporedite po cijeloj torti. Dekorirajte s malo sjeckanih oraha.