Sastojci:

 

1 kg jabuka

 

Za koru:

 

6 bjelanaca,

20 dkg šećera,

15 dkg glatkoga brašna.

 

Za kremu:

 

6 žumanaca,

10 dkg šećera,

2 vanilin šećera,

15 dkg glatkoga brašna,

600 ml mlijeka,

15 dkg maslaca,

10 dkg šećera u prahu.

 

Priprema:

 

  1. Jabuke oguliti, narezati na kriške i poslagati u pleh obložen pek papirom. Po želji pospite s 5 dkg grožđica. Peći oko 15 minuta na 180 °C.

 

  1. Umutit bjelance sa šećerom, dodati brašno, promiješati i uliti smjesu preko pečenih jabuka. Vratiti u rernu i peći još oko 20 minuta.

 

  1. Izvaditi iz rerne i ohladiti. Pečeni ohlađeni kolač prevrnuti na poslužavnik.

Žumance pomiješati sa vanilin šećerom i šećerom, dodati brašno i malo mlijeka.

Ostatak mlijeka zakuhati-skuhati kremu i ohladiti je.

 

  1. Maslac pomiješati sa šećerom o ohlađenom skuhanom kremom. Kremom premazati biskvit s jabukama.