Sastojci za tijesto:
3 jaja,
3 kašike šećera,
30 g ribane čokolade za kuhanje,
2 kašike glatkog brašna.
Nadjev:
5 dl slatkog vrhnja,
30 g kakaa u prahu,
1 vrećica vanilin šećera,
100 g gotove čokoladne glazure,
kakao za posipanje.
Priprema:
- Ugrijte rernu na 170 stepeni. Odvojite bjelanca od žumanaca pa žumanca temeljito umutite sa šećerom. Smjesu miješajte dok ne postane vrlo pjenasta i blijedožuta.
- Od bjelanaca umutite čvrsti snijeg. Pjenastoj smjesi od žumanaca dodajte ribanu čokoladu i brašno, a potom i snijeg od bjelanaca. Smjesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje u veličini 25×30 cm. Tijesto pecite 15-20 minuta, zatim ga izvadite zajedno sa papirom i ohladite.
- Umutite slatko vrhnje: pripazite da je nekoliko sati odstajalo u frižideru i da je dobro ohlađeno. Zatim ga mutite prvo lagano, potom sve snažnije, a čim se čvrsne, pripazite da ga ne pretučete jer će se zgrušati i pretvoriti u maslac.
- U slatko vrhnje dodajte kakao. Ohlađeno tijesto prerežite na dva dijela jednake veličine (25×15 cm), oba premažite marmeladom koju ste ugrijali nad parom pa jedan list tijesta položite na dno kalupa s visokim obodom.
- Premažite ga nadjevom, poklopite preostalim tijestom te prelijte čokoladnom glazurom. Kolač ohladite u frižideru, a prije posluživanja obilno ga pospite kakaom. Kocke pripremite dan ranije, jer će biskvitno tijesto biti mekše i ukusnije.