Losos je iznimno ukusna i zdrava riba bogata omega 3 masnim kiselinama, kalcijem, te vitamina B6 i B12. Iako obitava u sjevernim morima sve je češći prizor i na našim stolovima.

Sastojci:

3 filea lososa

60 ml soka od narandže

1 mala glavica crvenog luka

kora od 1 narandže

so

Priprema:

  1. Usitnite crveni luk, narandže operite, izrežite polovinu jedne narandže na kolutiće, a ostalima iscijedite sok.
  2. U plastičnu kesicu za zamrzavanje stavite sok od narandže, svježe pripremljenu marinadu, te crveni i bijeli luk.
  3. Dodajte filete lososa i pažljivo zatvorite, te ostavite da se mariniraju oko tri sata. Nakon 90 minuta mariniranja okrenite kesicu kako bi losos što bolje primio sve okuse marinade. Zatim izvadite filete iz marinade, pospite sa malo soli i pržite na grilu sve dok ne omekša da viljuška lagano prolazi kroz losos.
  4. Tokom prženja marinadom povremeno polijevajte ribu. Zatim u tavu stavite ostatak marinade da se kuha. Kada je prokuhala uz stalno miješanje je ukuhavajte dok ne dobijete sos željene gustine. Prženi losos servirajte na tanjir, ukrasite kolutićima narandže i pospite sosom.