Lista sastojaka potrebnih za izradu pudinga je uvijek prilično kratka. Sve što vam treba jeste mliječna komponenta (mlijeko ili slatko vrhnje), šećer neke vrste, nešto što će zgusnuti vaš puding (jaja, gustin, želatina…) i sastojci kojima ćete začiniti vaš puding (čokolada, voće, mahuna vanilije…).
Ali nemojte dopustiti da vas kratak popis sastojaka zavara. To znači da morate biti još pažljiviji u procesu izrade.
Sastojci:
500 ml mlijeka
6 kašika šećera u prahu
3 žumanca
3 kašike škrobnog brašna
prstohvat soli
30 g maslaca
sjemenke
1 mahune vanilije ili 1 kašika tekućeg ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Ugrijte 450 ml mlijeka i 3 kašike šećera do vrenja pa maknite s vatre.
2. Preostali šećer u prahu umutite sa žumancima pa zatim dodajte preostalo mlijeko i škrobno brašno. Dobro izmiješajte tako da ne bude grudica. Malo posolite.
3. Dobivenu mješavinu ulijte u ugrijano mlijeko i kuhajte na srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok se puding ne zgusne.
4. Dodajte vaniliju i maslac pa dobro promiješajte. Izlijte u čaše za posluživanje. Ako ne želite da se na vrhu stvori kora, na vrh pudinga stavite po komad prozirnije folije i ostavite puding da se hladi dva do tri sata.